27.04.2017

"Hz. Peygamber ve Güven Toplumu" konulu panel düzenlendi.

Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Cumhuriyet Üniversitesi ile Sivas İl Müftülüğü iş birliğinde “Hazreti Peygamber ve Güven Toplumu” adlı panel düzenlendi

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelin oturum başkanlığını Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız yaptı. Panelistler ise İstanbul eski Müftüsü- KURAMER Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu’ydu.

Panele, Sivas il protokolü, akademik ve idari personel, İl Müftülüğü personeli ile  öğrenciler katıldı.

Panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra tasavvuf musikisi konseri verildi.

Konserin ardından Oturum Başkanı Rektör Yıldız sözü ilk olarak Prof. Dr. Çağırıcı’ya verdi. Prof. Dr. Çağrıcı konuşmasında İslam Dünyasının başta terör ve benzeri olaylardan muzdarip olduğunu söyleyerek güvensizlik yaşadığını anlattı. Çağrıcı, “Batılılar İslam öncesini ve sonrasını bizden daha iyi inceliyorlar. Biz dar bir çerçevede ele alıyoruz. İslamiyet evrensel bir dönüşümdür. Hz. Peygamber iki şeyi düzeltmeyi amaçladı. Birincisi inanç, ikincisi insani ilişkiler. Bunu da başardı. Peygamberimiz yaşadığı dönemin sorunlarına doğru bir şekilde eğilirken biz dinin modern dünyanın sorunlarına cevap veren yorumunu yapamıyoruz.” dedi.

Çağrıcı’nın ardından Prof. Dr. Kılıç bildirisini sundu. Prof. Dr. Kılıç Hz. Peygamber’e peygamberlik verilmeden önce lakabının Muhammed’ül- Emin olduğunu hatırlatarak, “Güvenilir olmak; çabayla, bir takım kaidelere, kurallara uymakla mümkün olur. Hz. Peygamber’e dostları da düşmanları da “Emin” demiştir. Bu çok önemlidir. O, insanlık tarihinin yaşadığı en büyük devrimi gerçekleştirmiştir. Hz. Peygamber bu devrimi gerçekleştirirken en önemli kurallarından birisi de topluma verdiği güven duygusu olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Prof. Dr. Aksu söz aldı. Prof. Dr. Aksu konuşmasında İslam Medeniyetini diğer medeniyetlerden ayıran önemli özelliklerden birisinin İslam Medeniyetinin değerler medeniyeti olduğuna değindi. Aksu, “İslam Medeniyeti güven medeniyetidir. Güven duygusunu oluşturmak için adalet, liyakat, tarafsızlık gibi birçok duygunun bir araya gelmesi gerekmektedir. Peygamberimiz bütün bu değerlere önem vermiş, kendisine güvenen ve kendisinin güvendiği bir toplum oluşturmuştur.” şeklinden konuştu.

Panelin sonunda Rektör Yıldız, “Bu güzel panelin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bugün burada Hz. Peygamber'in oluşturduğu toplum yapısının nasıl oluştuğunu ele aldık.” dedi.

Program sonunda katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti.