22.05.2017

AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSUNDAN "AİLE İÇİ ELİTİŞİM" PANELİ

Sivas İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından “Aile İçi İletişim” konulu panel düzenlendi.

İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen panele Kur’an Kursu öğreticilerinin yanı sıra hanım davetliler katıldı. Panelin ilk sunumunu İl Sosyal Hizmetler Müdürü Yardımcısı aynı zamanda Sosyal Hizmetler Uzmanı Bahattin Karaoğlan gerçekleştirdi.  Karaoğlan konuşmasında milli ve manevi değerlerin çocuklara kazandırılması ve anne babanın aile içindeki rolünden bahsederek katılımcılara yaşanmış örneklerden kesitler sundu.

Daha sonra söz alan Vaiz İdris Kocabaş’ta aile içi iletişimde sevgi dili ve güven konusunda sunum yaptı. Vaiz Kocabaş sunumunda güvenin ve saygının teminatı olan sevginin 5 dilini aile hayatına uygulandığında daha mutlu ve kaliteli bir aile yuvasının oluşacağını belirterek konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Onaylayıcı Sözler, Kaliteli Zaman Geçirme (Nitelikli Birliktelik), Hediye Alma, Hizmet Eylemleri ve Fiziksel Temas. Ailenin temelini oluşturan bu 5 sevgi dili ailemizde yaşandığı takdirde kaliteli bir evlilik ve mutlu bir aile yuvası oluşacaktır. Ailenin temelinde sevgi oluşturulursa sadakati ve güveni de beraberinde getirecektir. Bunun için eşler birbirinin sevgi dillerini keşfetmelidir. Hizmet eylemleri sert bir emirle değil yumuşak bir rica ile istenmelidir. Yumuşaklık bulunduğu şeyi süsler bulunmadığı şeyi ise çirkinleştirir.”

Vaiz Hatice Kurt’ta ailede güven duygusundan bahsederek; “Güven duygusu ailede gelişir, olgunlaşır. Bu duygu ailede kazanılmışsa insan güvenilir bir birey olur.  Ailede güven kaybı kan kaybı gibidir.  Evliliği genelde bitirir.”  diye konuştu. Vaiz Kurt konuşmasını ailede yalan, sadakatsizlik, bencillik, hırs- tamah, düşünceleri açıkça söylememe ve cehalet gibi konu başlıklarını açıklayarak bitirdi.

Son olarak sunumunu gerçekleştiren Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Uzman Vaiz Gönül Taşçı ise ailenin bir nimet olduğuna vurgu yaparak “Aile, Allah’ın rahmeti ile desteklenen, çocuklar ve temiz rızıklar bahşedilerek güzelleştirilen mukaddes bir insani yapıdır. İlk aile cennette kurulmuştur. Bu sebeple Allah için yapılan evlilikte cennetten bir tat vardır. Aile Allah’ın varlığının en çarpıcı alametlerindendir.” diyen Taşçı, sözlerine şöyle devam etti.

“Eşler arası ilişkilerin uzun soluklu olabilmesi ve aile ocağının ayakta kalabilmesinin en önemli yapı taşlarından birisi sadakattir.  Sadakat evlilikle verilen söze sadık kalmaktır. Hani nikâh diyoruz ya ‘İyilikte, kötülükte, varlıkta, yoklukta’ diye aslında bu verdiğimiz söze sadık kalmak demektir. Verdiğimiz sözün bilincini oluşturmak istiyoruz. Aileler de bir söz vermiş olmanın bilincine sahip çıksınlar. Bu söz akittir, anlaşmadır. Muhabbet, merhamet, sevgi, sadakat ve mahremiyet gibi değerleri korumak ve sosyal medyayı bilinçli kullanmak ailemizin vazgeçilmez temellerini oluşturmaktadır. Merhamet ve mahremiyete dikkat edilmediği zaman ailemizin temelleri sarsılacak ve yıkılacaktır.” dedi