19.03.2018

ÜÇ AYLAR VE REGAİP KANDİLİ MESAJI

İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan üç aylar ve Regaib Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajına,  “Rahmet, merhamet, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma hislerinin en üst seviyeye ulaştığı, hayır ve iyiliklerin arttığı bir mevsim olan üç ayların başlangıcına, Recep ayına bizleri ulaştıran Allah’a hamdolsun.” diyerek başlayan Müftü Balkan,  “İki cihan güneşi sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in üç aylar girdiğinde yaptığı dua ile bu iklime girelim,  “Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır’  dedi.

Müftü Balkan mesajına şöyle devam etti:

“Recep ve Şaban ayları,  hayatımıza pozitif anlamda yeni bir heyecan, canlılık ve ivme kazandırarak, bizleri yenilenme mevsimi olan Ramazan ayına hazırlar. Bu aylar ve içinde yer alan kandiller, Yüce Rabbimizle olan münasebetlerimizi değerlendirmemiz, yaratılış gayemizi düşünmemiz için son derece değerli fırsatlardır. Maddi dünyanın birçok meşguliyetiyle sarsılan manevi dünyamızı yeniden imar edeceğimiz, nefis muhasebesi yapacağımız, ibadet ve taate, tövbe ve istiğfara, hayır ve hasenata, iyilik ve güzelliklere daha fazla yöneleceğimiz rahmet, mağfiret ve arınma mevsimi olan bu ayları en iyi şekilde değerlendirme gayreti içinde olmalıyız.”

BU AYLAR YÜCE ALLAH’IN KULLARINA KARŞI DAHA ÇOK MERHAMETLİ OLDUĞU AYLAR

Sonsuz bir hayatı kazanmak için dünyaya gönderilen insana bu dünyada sayısız nimetler bahşeden Yüce Allah,  bu nimetlere aldanılmamasını,  her şeyin bir anda elinin altından uçup gideceğinin farkında olarak yaşanmasını istemiştir. Nitekim Tekasür suresinde de buyrulduğu gibi,  “Sonra o gün size verilen nimetlerden hesaba çekileceksiniz.” ayetiyle Yüce Rabbimiz, bize her an hesap verebilme bilinci içerisinde yaşanması gerektiğini hatırlatmaktadır. İşte üç aylar diye adlandırdığımız bu mübarek aylar bize hesap verebilme bilincinin yanı sıra Yüce Allah’ın kullarına karşı ne kadar merhametli olduğunu, onların ecir ve sevap kazanmaları için çeşitli yollar ihsan ettiğini göstermektedir.

İHTİRASLARIMIZI DİZGİNLEYİP KENDİMİZİ SORGULAMALIYIZ

Bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu gelişmeler insanlığımıza pek çok fırsatlar sunduğu gibi onu devasa sorunlarla da yüzleşmek zorunda bırakmaktadır. Hızla ilerleyen teknoloji ve bunun yanında yer alan internet dünyası karşısında insanoğlunun ahlaki çöküşü de hızlanıyor. Temel değerlerimize ve ahlak yapımıza ters düşecek her olayı izlememiz, paylaşmamız bizi kendi gönül dünyamızdan uzaklaştırdığı gibi sosyal çevremizle ve en önemlisi yaratıcımız ile olan uyumunda bozulmasına neden olmaktadır.  İmtihan için dünyaya gönderilen insan, Allah’ın ve Resulünün gösterdiği hedefin dışına çıkmasıyla ümitsizliği, çaresizliği ve acıyı yaşamaya başlıyor.  İşte bu kutlu mevsim bizlere, dinin manevi ikliminde gönül huzuru, istikamet ve öz güven kazanmaya, ihtiraslarımızı dizginleyip kendimizi sorgulama imkânı kazandırmaktadır.

BU AYLARDA BOL BOL DUA EDELİM.

Regaip, Miraç ve Berat kandilini içinde barındıran, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini içinde saklayan bu mübarek aylarda, Yüce Rabbimizin rahmet, merhamet ve tövbe pınarları akarken testimizi dolduralım. Maddi ve manevi bunalımlarımızın ilacı olan duayı bu aylarda daha çok yapalım. Bu aylarda yapılan dualar geri çevrilmeyecektir. Bu rahmet ikliminde özellikle sınırlarımızın ötesinde; Afrin’de, bu ümmetin tekrar bir ve beraber olması adına hainlerle savaşan güvenlik güçlerimizin zaferle yurtlarına dönmeleri için, devletimizin ve milletimizin dirliğinin ve birliğinin bozulmaması için,  dünyanın her bir noktasında zulüm ve işkence altında olan kardeşlerimiz için Rabbimize acz ve göz yaşı ile bol bol dua edelim.

"Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve âlem-i İslâm’ın mübarek üç aylarını ve  22 Mart Perşembe gününü 23 Mart Cuma gününe bağlayan gece  idrak edeceğimiz Regaip Kandilini tebrik ediyor; üç ayların gelişiyle birlikte gönüllerimizi huzura kavuşturan rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin, ülkemizden başlayarak tüm insanlığı kuşatmasını, hidayet, barış ve huzuruna vesile olmasını, bu mübarek gün, gece ve aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum."

R.Şükrü BALKAN
 İl Müftüsü