28.04.2017

Durdulu Köyünde Kutlu Doğum programı

Sivas Merkeze bağlı Durdulu Köyünde Kutlu Doğum programı düzenlendi.

Program öncesi Durdulu Köyü Ortaokulu öğrencileri tarafından ilahi ve naatlar seslendirildi. Daha sonra kürsüye gelen İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan 2017 yılı Kutlu Doğum Haftası teması olan “ Hz Peygamber ve Güven Toplumu” konusunda köy halkına sohbet gerçekleştirdi.

Konuşmasına; “Güven toplumu oluşturmak şüphesiz kişi bazında güvenilirliğin, eminliğin tesis edilmesine bağlıdır.”  diyerek başlayan Müftü Balkan, sohbetini şu ifadelerle sürdürdü.

“Güven konusu insanın kalbinde, insanın nefsinde tesis edilemediği zaman imanla, ‘eman’ arasındaki ilişki kurulamadığı zaman güveni tesis etmek mümkün olmaz.”

“insanlık güven ihtiyacını karşılamak için olağanüstü yollara başvuruyor...”

Bugün insanlık olarak küresel ölçekte bir güven bunalımı yaşıyoruz. İnsan insana güvenmemeye başlamıştır. Dost dosta, kardeş kardeşe, komşu komşuya güveni kaybetti. Ve insanlık bu güven ihtiyacını karşılamak için olağanüstü yollara başvurmaya başladı. Teknolojinin bütün imkanları seferber edilmeye başlandı. Güvenlik sorununu çözmek için korkunç silahlar üretiliyor. Güvenlik adına ülkeler sınırlarına güvenlik duvarları örüyor, örmeye devam ediyor, tarihte olduğu gibi. Sokaklar, caddeler, iş yerleri, alış veriş merkezleri, hava alanları kameralarla donatılıyor güvenlik sorununu çözmek için. Çiplerle her yer kontrol ediliyor insanlık güven krizi yaşadığı için. Parmak izleri kaydediliyor her tarafa güven sorununu çözmek için. Retina göz okuma sistemleri devreye sokuldu her insandan kuşku duyulduğu için. Öyle ki artık herhangi bir ülkeye yolculuk yapmak, insan onurunu zedeleyen bir davranışa dönüşmüştür.

“Beş şeyin korunması güven toplumunu oluşturur...”

Bir toplumun güven toplumu olduğunu söyleyebilmemiz için ‘Can emniyeti, mal emniyeti, din emniyeti, akıl emniyeti, nesil emniyeti’  gibi temel hakların emniyette olması son derece önemlidir. Kur’an-ı Kerim ve Sevgili Peygamberimizin Hadisleri incelendiği zaman görülecektir ki; İslam dininin pek çok hükmünde bu temel hakların korunması gayesiyle konulmuştur. İslam, hükümlerde, kulların mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmeleri, güven toplumu oluşturabilmeleri için bu saydığımız beş şeyin emniyetini hedef tutulmuştur. Ve bütün dinlerde bu değerleri kutsal sayılmış, korunması emredilmiştir. İşte güven toplumunun olmazsa olmazları bunlardır.