04.11.2017

Kadınlara  “Ailede Öfke Kontrolü”  anlatıldı.

İl Müftülüğünün her hafta Perşembe günleri düzenlediği Aile Okulu Eğitim seminerlerinde  bu hafta katılımcılara “Ailede Öfke Kontrolü” anlatıldı.

Müftülük  Konferans Salonunda düzenlenen seminerin bu haftaki konukları Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Meral Kelleci ile İl Müftülüğü Vaizi Mehmet Mutlu idi.

İlk olarak söz alan Doç. Dr. Meral Kelleci, “Ailede Duygusal Yaşamın Önemi ve Öfke Kontrolü” konusunda konuştu, Meral Kelleci; “Duygu ve heyecanlar, gereksinim, davranış ve düşünce ile yakından ilişkilidir. Belirli duygusal durumlar belirli davranışlarla birlikte görülür.” diyerek;  “Hafif yoğunluktaki duygular; güçlendirici etki yapar. Bireyi uyarır, araştırma, ilgi duyma, üretme faaliyetlerini arttırır. Yüksek yoğunluktaki duygular; organizmayı zorlar, yapıcı davranışları engeller, karışıklığa neden olur.” İfadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında  Doç. Dr. Kelleci; "Öfke, bireyin bir tehlikeyle ya da engellenmeyle karşılaştığında yaşadığı çaresizliğin, güçsüzlüğün, yetersizliğin yarattığı anksiyeteden kurtulmak amacıyla hoşnutsuzluktan, kızgınlık ve şiddete kadar değişebilen bir duygudur. Öfkelenmeden önce;  öfkenin doğal sağlıklı ve insanca bir duygu olduğuna kendinizi inandırın. Öfkenizden korkmamayı öğrenin. Kendi duygularınızdan sorumlu olduğunuzu unutmayın. Öfke ve saldırganlığın aynı şey olmadığını unutmayın. Öfke atılgan davranışlarla ifade edilebilir.” diye konuştu.

Daha sonra söz alan İl Müftülüğü Vaizi Mehmet Mutlu’da konuşmasında şunları kaydetti. “Bizi en çok öfkelendiren kinimizdir. İnsanoğlu gururlu bir varlıktır. Bu gururumuz bizi mahvediyor. Kibir ve gururumuzu törpülememiz lazım. Dünyada mükemmel insan yoktur. Mükemmeliyet Yüce Allah’a aittir. Herkes fanidir bu dünyada. Bizi öfkelendiren diğer bir olay ise sevgisizliktir. İnsanları az seviyoruz. İnsanları ne kadar çok seversek o kadar az öfkeleniriz. Hz. Peygamber birbirimizi sevmeyi imanın şartlarından biri olarak bize anlatıyor. İnsanları sevdiğimiz ölçüde onların hatalarını daha az görürüz. Öfkelerimizi yenmek için çaba gösterip, bunu bir problem olarak görmemiz gerekir. Yüce Kitabımıza buyurulduğu gibi,  ‘Onlar ki öfkelerini kontrol altında tutarlar ve insanları affederler.’  buradan anlıyoruz ki öfkeyi kontrol altında tutmak ilahi bir emirdir. İlahi bir emrin tersine hareket eden bir insan, yüklendiği günahın yanı sıra, öfke ile belki telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır.” dedi.