05.04.2024

Müftü Altunkaya' nın Kadir Gecesi Mesajı

İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya "Kadir Gecesi" münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Müftü Altunkaya mesajında; "Kur’ân-ı Kerîm, Kadir Gecesinde tüm insanlığa gönderilmiş son ilâhî dinin kitabıdır. İslam nurunun ana kaynağı olan Kur’ân-ı Kerîm’in ilk emri “Oku”dur ve bu ilk emrin Hira Nûr Dağı’ndan tüm dünyaya çağrısı hâlâ tazeliğini korumaktadır." dedi.

"İnsanın kendini, kâinatı ve Kerîm olan Kitâb’ı (Kur’ân-ı Kerîm’i) okuma gayreti, hayatın anlamını arayan insanoğlunun ilâhî davet çerçevesinde bu arayışını gerçekleştirebilmesi için bir yol göstericidir. İman, ibadet ve ahlâkı ile Hakk’ın istediği gibi bir kul olabilme gayretine yön veren esasları bünyesinde barındıran, dünya ve âhiret dengesi çerçevesinde bizi biz yapan hayat kitabımız Kur’ân-ı Kerîm, Efendimiz’e (sav) mübarek Ramazan ayında ve kıymeti çok yüksek olan bir gecede indirilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm’in ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan bu geceye Kadir Gecesi denilmektedir. Müstakil bir sûre-i celîle ile kıymeti bildirilen bu gece, meleklerin ve Cibrîl-i Emîn’in tan yeri ağırıncaya kadar Rablerinin izniyle yeryüzüne akın akın indiği, af, mağfiret ve duaların kabulü gibi lütuflarla kulluğumuzu hücrelerimize kadar hissettiğimiz ömre bedel bir gecedir. Bu geceyi diğer gecelerden farklı kılan ilâhî dokunuşun (vahyin) bu gece Hz. Peygamber’e (sav) verilmesidir. Bu durum, zaman bilincini kuşanmayı, vahyin dokunduğu her şeyin Hakk katında ne kadar değer kazandığı ve ömür sermayesinin Hakk’ın rızası istikâmetinde nasıl değerlendirileceği gibi konularda bize fikir vermektedir."

"Hakk’a inanan ve O’na âşık olan mü’minler, sağlam inançları, yoğun ibadet hayatları ve güzel ahlâka dayanan hayat düsturları ile dünyayı ihyâ, âhireti kazanma ideali ile yaşarlar. Adaleti merkeze alan bu anlayışın hayatımızda tezahürü ancak Kur’ân-ı Kerîm’in okunması, üzerinde düşünülmesi, doğru anlaşılması ve hayata tatbiki ile mümkündür. Bu nedenle Kadir Gecemiz vesîlesiyle kitabımız Kur’ân-ı Kerîm ile bağlarımızı tekrar gözden geçirmeli, Hz. Peygamber (sav) örnekliğinde Rabbimizin kelâmı ile münasebetimizi daha yakın bir hâle getirmeliyiz."

"Günümüzde Gazze ve Doğu Türkistan başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında zulüm altında bulunan kardeşlerimiz ve tüm insanlığın Kur’ân-ı Kerîm’in inanç, ibadet ve ahlâk serencamına olan ihtiyacı bariz bir şekilde görülmektedir. Kadir Gecemiz vesilesiyle dualarımız tüm insanlığın âhiret bilincini kuşanmış, adalet ve hakkı ne pahasına olursa olsun ayakta tutan ve kulluk bilinci ile hayatına anlam katan bireyler olmasıdır. Rabbimiz Gazze ve Doğu Türkistan başta olmak üzere tüm mazlumların kurtuluşuna bu geceyi ve bizleri vesile eylesin. Rabbimiz tüm geçmişlerimize rahmet eylesin. Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, borçlularımıza en kısa zamanda helal edalar nasip eylesin. Mevlamız, sağlık ve afiyet içerisinde gerçek manada Ramazan Bayramımıza kavuşmayı da bizlere nasip eylesin. Kadir Gecemiz mübarek olsun."