26.04.2017

SUŞEHRİ TARİHÇESİ

Kısa tarihçe

Suşehri İlçesi, Sivas ilinin kuzeydoğu bölümünde, Karadeniz bölgesi sınırlan içinde yer almaktadır, Doğuda, Akıncılar, güneyde İmranlı, güneybatıda Zara, batıda Koyulhisar, kuzeyde Şebinkarahisar, kuzeydoğusunda ise Aluçra ilçeleri vardır.

İlçenin ilk yerleşim yeri şimdiki merkezin iki kilometre doğusunda Çayırbaşı mevkiinde bulunuyordu. Bulahi ve Bulahiye adını taşıyan bu yerleşim yeri depremler sonucu yıkılınca ilçe Andıryas adı ile şimdiki bulunduğu yerde gelişmeye başlamıştır. (Halen ilçenin doğusunda bşir bölgeye Bulaklı denilmektedir.)
    1865 Yılında yeniden yapılan vilayet düzenlemesinde Şebinkarahisar sancağı Trabzon’dan alınarak Amasya ve Tokat ile birlikte Sivas vilayetine bağlanmıştır. Bu düzenleme ile Suşar (Gölova) ve AkşarSubaşılıkları kaldırılmış ve Endres köyüne ilçe teşkilatı kurularak SUŞEHRİ adı verilmiştir.

Suşehri İlçesi eski bir yerleşim merkezidir. İlçe tarihinin Bakır Çağına kadar indiği rivayet edilmektedir. Ova kesiminde, Kayadelen köyü civarında (Kılıçkaya Baraj gölü altında kalmıştır) Bakır Çağı özelliklerini gösteren eşyalara rastlanmıştır. Akşar, Eskişar, Kale ve ÇatalolukKöylerinde Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinden kalma kale kalıntıları mevcuttur. Büyükgüzel ve Küçükgüzel köylerinin (eski yerleşim yerleri) Roma devrinde önemli merkezler olduğu, rastlanılan tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır. Küçükgüzel köyünde bulunan, mermer aslan başı Sivas Müzesinde sergilenmekte dir. Ayrıca aynı köyde bulunan önemli bir yapıya ait olduğu sanılan bazı kalıntılar, Hükümet Konağı bahçesinde muhafaza edilmektedir. Şu anda Suşehri’ne bağlı bir köy olan Akşar’ ın (Akşar-Abat) bilhassa ortaçağda önemli bir merkez olduğu, Suşehri ve civarının idari açıdan buraya bağlı olduğu, Suşehri Ovasının “Akşar Ovası” olarak anıldığı tarihi kaynaklardan anlaşılmaktadır.

Tarihi Yerler

Kösedağ ve Köse Süleyman Ziyareti, Merkez Balhatun Camii

Yerel Medya

İlçedeTv ve Radyo bulunmamaktadır. İlçede yerel gazeteler vardır.

İlçemiz Yerel Gazeteleri:Bizim Vadi Gazetesi,Vadi Haber Gazetesi,Yöre Gazetesi,

Coğrafi konum

Suşehri, Türkiye’ninkuzeydoğubölümünde, 38.04 doğuboylamıile 40.08 Kuzeyenlemininkesiştiğiyerdebulunmaktadır.İlçeniniklimi Karadeniz Bölgesininılıman, İç Anadolu Bölgesininkarasaliklimiarasındageçişçizgisindedir. Bunedenleyazlarıkurak, kışlarıİçAnadolu’yagöreılıkgeçmektedir. Kışınyağışlargenelliklekarşeklindedir. En bolyağmurilkbahardayağmakta, sonbaharisekısageçmektedir.

 

 

Ekonomikdurum

İlçehalkının en önemligeçimkaynağıtarımvehayvancılıktır.

İdariDurum

Suşehri İlçesi, idari olarak Sivas

Sivas Kurtuluş Savaşının temellerinin atıldığı, Selçuklu devrinin dev eserleriyle süslü, yüzölçümü bakımından Konya'dan sonra ikinci sırada yer alan bir il. Sivas ili topraklarının büyük kısmı İç Anadolu Bölgesi'nin yukarı Kızılırmak bölümünde diğer kısımları ise Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde olup, 35° 50' ve 38° 14' doğu boylamları ile 38° 32' ve 40° 16° kuzey enlemleri arasında yer alır.

Tümü: http://www.turkcebilgi.com/sivas

İline bağlıdır, İl’euzaklığı 130 km.dir. İlçeyebağlı 71 köydışında, 40adetmahallevemezrabulunmaktadır.

 

 

 

 

 

Kültürel

 

Suşehri`nde kültürel yapıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri coğrafi konumdur. İlçenin İç Anadolu ile Karadeniz Bölgelerinin geçiş çizgisinde yer alması, iklim ve bitki örtüsünde olduğu gibi kültür ve folklarda da geçiş özelliklerini ön plana çıkarır. Yörede İç Anadolu ve Karadeniz kültürü bir arada görülür.

 

Dini

 

 

Sosyal

Toplum hayatı, İlçe Merkezi ve köyler de yaşamaktadır, il merkezi ile olan ulaşım güçlüğü toplum hayatını etkilemektedir. Ancak nüfusun büyük çoğunluğunun İstanbul, Ankaragibi büyük şehirlerde yerleşmiş olması yaz aylarında bu nüfusun büyük çoğunluğunun İlçe ve Köylere dönmesi toplum hayatının mevcut hizmetlerde kıyaslanmayacak derecede canlı olmasına neden olmaktadır